Science fiction boeken aanraders en tips

Het science fiction genre is nog altijd erg populair. Hier vind je dan ook een top 10 van de beste science fiction boeken ooit. Met klassiekers als Dune en Hyperion in de lijst maar ook meer moderne science fiction boeken en romans. Ontdek de beste science fiction boeken van nu en vroeger.




Op sciencefictionboeken.com vind je nog veel meer van de beste science fiction boeken. Ook op Boekentips.com vind je een lijst met fantasy en science fiction boeken, net als op Besteboeken.be.
Ook op detop10lijstjes.com vind je een lijst met tips voor science fiction boeken.
1

Hyperion

deel 1 van de Hyperion Canto's
Auteur: Dan Simmons
1990-1998
Beste science fiction boek ooit: Hyperion van Dan Simmons

De vierdelige Science Fiction boeken serie van Dan Simmons is een van de meest uitgewerkte en intellectuele van alle SciFi boeken die al verschenen zijn. Hyperion is een echt science fiction meesterwerk met heel verschillende verhaallijnen en een enorme poëtische verbeeldingskracht. Het is daarbij ook nog eens een erg spannende serie vol met avontuur en actie, maar tegelijkertijd is het pure literatuur. Samen met de personages van het boek ga je op een echte ontdekkingsreis door de verschillende werelden en planeten die Dan Simmons creëerde in Hyperion. Het is met momenten een magische reis die je doet wegdromen, en tegelijkertijd wordt je meegezogen in een soms ingewikkelde en fantastische plot, die echter in het laatste en vierde deel heel knap wordt samengevoegd en die een erg emotioneel einde geeft. Een fantastische serie met een fantastisch einde die een aanrader is voor iedereen die houdt van science fiction of van fantasy. Voor ons is Hyperion het beste science fiction boek ooit, zonder enige twijfel. En de serie is erg sterk als een geheel. In het Nederlands is het boek momenteel enkel als ebook verkrijgbaar.

Voor de gewone lezer kunnen de vele referenties misschien hinderpaal lijken maar als je doorleest zal je merken dat je die helemaal niet nodig hebt om het verhaal te kunnen vatten of ervaren. In tegendeel misschien. Als er voor ons iets kan verbeterd worden aan het boek is het net dat: een beetje knippen in al die onnodige literaire verwijzingen die echt niet nodig zijn om het verhaal af te maken.

2

Duin

de beste sciencefiction boeken serie
Auteur: Frank Herbert
1965-1985
Beste science fiction serie ooit: Duin van Frank Herbert

Duin van Frank Herbert is een van de populairste science fiction boeken ooit en een boek dat je kan lezen en herlezen. Het is een grootse, meeslepende space opera die een erg grote invloed heeft gehad op latere schrijvers. De ouderdom van het boek (gepubliceerd midden jaren 60) toont zich wel op sommige plaatsen in het verhaal maar de dromerigheid van de woestijn, de woestheid van de zandwormen en het mystieke gekonkel van het Spacing Gild en de Bene Gesserit heksen blijft ook moderne lezers erg aanspreken. Net als hoofdpersonage Paul Atreides die in het verhaal volwassen wordt en  die zijn rol als Muad'dib - de Kwisatz Haderach - moet gaan opnemen. Een van de absolute aanraders binnen de science fiction boeken, ook voor mensen die niet gewoon zijn om het genre te lezen. Het eerste boek is het beste uit de originele zesdelige reeks, maar over zijn geheel genomen is het ook een uitstekende science fiction serie en voor velen de beste science fiction boeken serie ooit. De zoon van de schrijver, Brian Herbert, schreef na diens dood samen met science fiction auteur Kevin J. Anderson nog tal van boeken die zich afspelen in het Duin-universum.

Heel kort het verhaal. In een verre toekomst wordt het geslacht Atreides op keizerlijk bevel gedwongen zijn erfplaneet te verlaten en een nieuw leven te beginnen op de woestijnplaneet Duin. Duin is uniek: het is de enige vindplaats van de specie, een stof die de stuurlieden van de Hooglinieschepen van het ruimtegilde in staat stelt tussen de sterren te reizen. Kort na aankomst wordt hertog Leto vermoord door de Harkonnens, de oude erfvijanden van het geslacht Atreides, en wordt diens erfgenaam Paul gedwongen de woestijn in te vluchten, waar hij onderdak vindt bij de Vrijmans, de oorspronkelijke bewoners van de planeet. Met hen begint hij aan de moeilijke taak de planeet voor zijn geslacht - en voor het belang van de mensheid - te heroveren.

3

Enders Game

De Ender sage deel 1
Auteur: Orson Scott Card
1977
Beste science fiction boek jeugd: Enders game

Enders Game van de Amerikaanse schrijver Orson Scott Card is een echte science fiction klassieker van eind jaren zeventig die opnieuw en terecht in de belangstelling is gekomen na de film met Harisson Ford. Een science fiction boek voor jongeren én volwassenen en het eerste deel in een serie van boeken over het charismatische personage Ender. Het vertelt de avonturen van de jonge Ender die als student leert aan de Battle School, een opleidingsschool voor jonge militaire aanvoerders in spe. Dankzij zijn superieure intelligentie slaagt Ender er in om als hoofd van zijn team, Dragon Army, veel overwinningen tegen andere teams te bemachtigen. Naarmate de opleiding vordert worden de oefeningen steeds moeilijker en gevaarlijker. Veel van de oefeningen bestaan ook uit gesimuleerde computergevechten tegen een buitenaards ras dat uit is op een invasie van de Aarde en haar kolonies. Deze computeroefeningen of games tegen de artificiële intelligentie van de computer worden steeds moeilijker en naar het einde toe bijna onmogelijk om nog te winnen. Toch slaagt Ender daar steeds weer in. Tot de ultieme laatste oefening die zal beslissen of Ender er in slaagt zijn opleiding te voltooien. De oefening is een onmogelijke opdracht maar toch gaat Ender de uitdaging aan. Maar dan blijkt dat de oefeningen misschien meer zijn dan een spel en dat de noodzakelijke opofferingen van strijdkrachten in de games misschien toch niet zo onschuldig zijn als ze lijken.

Een erg origineel science fiction verhaal van Orson Scott Card dat pas op het laatst in het boek de plot duidelijk maakt. Het leest als een jongensavontuur maar gaandeweg blijkt dat er toch meer aan de hand is dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Een aanrader voor de science fiction fan al kan het boek zeker ook de gewone en jonge lezer boeien.

4

Ready Player One

Auteur: Ernest Cline
2012
Beste nieuwe science fiction: Ready Player One

Ready Player One is een vrij recent science fiction boek van de Amerikaanse auteur Ernest Cline dat onlangs verfilmd is. Het is actie, science fiction, een ouderwetse schattenjacht en een nostalgische terugblik naar de jaren 80, en dat allemaal tegelijk. Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst van vervuiling, overbevolking en armoede waar mensen de lelijke realiteit van 2044 proberen te ontvluchten door middel van de virtuele wereld OASIS. Die bestaat uit honderden werelden waar iedereen kan zijn wie of wat hij wil, al is uiteraard niet alles gratis. Wanneer de steenrijke oprichter van OASIS sterft blijkt dat hij een wel heel speciaal testament achterliet. In OASIS zijn aanwijzingen, opdrachten en 3 sleutels verstopt. Eender wie kan meedoen en op zoek gaan naar het zogenaamde 'paasei'. Wie het vindt wordt steenrijk en eigenaar van OASIS. Na 5 jaar waarin de interesse in het spel afneemt wordt plots de jonge student Wade, of beter: zijn avatar in OASIS Parzifal, wereldberoemd want hij vindt de eerste bronzen sleutel. Al snel wordt hij hierdoor achtervolgd door de duizenden anderen die het spel meespelen en ook willen winnen, de 'grunters'. Wades queeste, het vinden van het 'paasei' wordt plots veel gevaarlijker dan hij zich kon voorstellen.

Een vlot en met passie geschreven science fiction boek dat vooral jongeren en volwassenen met een jonge geest zal aanspreken. En misschien ook jaren 80 nostalgici.

In februari kwam het langverwachte vervolg Ready Player Two uit.

5.Nightflyers en andere verhalen

George R.R. Martin
2018
Nightflyers en andere verhalen

Aan boord van het ruimteschip de Nachtvlieger, een cybernetisch wonder met een kapitein die nog nooit iemand in levenden lijve heeft gezien, komt de bemanning er echter achter dat het grootste mysterie aan boord – en hun eigenlijke bedreiging – een onverwachte macht is, met een dorst naar bloed en angst…

De vijf andere klassieke sciencefictionverhalen in deze bundel onderzoeken op uiterst vermakelijke wijze de volle breedte van de technologie, en de donkstere hoekjes van ons eigen brein.

6

The Moon Is a Harsh Mistress

Maan in opstand
Auteur: Auteur: Robert A. Heinlein
1966
Science fiction boeken: The Moon Is a Harsh Mistress

The Moon is a Harsh Mistress (in het Nederlands Maan in opstand) is een science fiction klassieker van de bekende Amerikaanse auteur van science fiction verhalen Robert A. Heinlein. Het is geschreven in de hoogdagen van de Amerikaanse science fiction, de jaren zestig en zeventig. Het boek vertelt het verhaal van de menselijke kolonie op de maan die in opstand komt tegen de autoritaire regering van de Aarde. De Amerikaanse lezer ziet in het verhaal natuurlijk direct de parallel met de onafhankelijkheidsoorlog van de Verenigde Staten tegen Engeland, en het is natuurlijk niet toevallig dat de meer intelligente en ingenieuze mensen op de maankolonie een heldhaftige strijd leveren tegen een bekrompen aardse regering. Toch is het boek leuk om te lezen als een verhaal dat op zich staat en vertelt van de moedige strijd van een kleine groep mensen tegen de onderdrukking van een grotere staat.

Enkele andere science fiction werken van de productieve Robert A. Heinlein zijn Starship TroopersTime Enough for Love en Stranger In A Strange Land.

7

Shadow And Claw

The Book Of The New Sun 1
Auteur: Gene Wolfe
1980-1983
Beste science fiction series: The Book Of The New Sun

The Book Of The New Sun is een unieke tweedelige science fiction boeken serie van de Amerikaanse schrijver Gene Wolfe. Het eerste boek van The Book Of The New Sun, Shadow And Claw, begint miljoenen jaren in de toekomst met het verhaal van een jonge folteraar Severian, die deel uitmaakt van een afgelegen gilde, ver weg van de grotere wereld. Hij begaat een doodzonde door verliefd te worden op zijn een van zijn slachtoffers, en wordt daarom verbannen naar de gewone wereld, een wereld die hij erg goed kent.

Veel mensen houden van Wolfe's serie omdat hij verschillende genres mengt tot een overtuigend en origineel geheel. Je kan deze boekenserie evengoed 'wetenschappelijke' fantasy dan wel science fiction noemen. Dat verklaart ook hoe deze boeken in hetzelfde jaar de Britse Science Fiction en World Fantasy Awards konden winnen. Het mag dan niet echt duidelijk zijn binnen welk genre je deze boeken moet onderbrengen, maar dat maakt niet uit. Ze zijn vooral leuk om te lezen, al zijn deze boeken niet voor iedereen. Je hebt echte fans en mensen bij wie de boeken minder aanspreken. Sowieso zijn ze een grote aanrader om eens uit te proberen, en is het de moeite om vol te houden eens je begint te lezen. Het zijn boeken die zo mooi geschreven zijn dat ze bijna poëzie genoemd kunnen worden, en zeker 'literair' zijn. Wolfe bewijst dat science fiction schrijvers evengoed mooi proza kunnen schrijven.

Het tweede boek in de serie heeft als titel Sword and Citadel. Gene Wolfe schreef ook nog een sequel met The Urth of the New Sun.

8

De Andromeda crisis

Auteur: Michael Crichton
2020
De Andromeda crisis

Een onbemande satelliet keert terug naar de aarde. Twee mannen treffen bij de landingsplaats – een gehucht met 48 inwoners – slechts lijken aan... de twee mannen sterven vervolgens zelf ook. De satelliet blijkt besmet met een uiterst dodelijk virus. Vier briljante geleerden krijgen de opdracht het raadsel op te lossen in een geheim laboratorium in Nevada. In volstrekte afzondering en aangewezen op elkaar binden zij de strijd aan met de dreigende, wereldomvattende epidemie. Falen zij, dan zijn de gevolgen huiveringwekkend...

Bestsellerauteur Michael Crichton (1942-2008) schreef o.a. Jurassic Park en Staat van angst, en was bedenker van hitserie ER. Van Crichton en schrijver Daniel H. Wilson verscheen recent De Andromeda Evolutie, het langverwachte vervolg op De Andromeda Crisis.

9

Vlucht naar de top

The Running Man
Auteur: Stephen King
1982
Science fiction Stephen King: Vlucht naar de top

Vlucht naar de top (in het Engels The Running Man) is een uitstekende en spannende science fiction roman van Stephen King over een Amerika in 2025 waar de economie totaal is ingestort en een totalitaire regering de bevolking zoet houdt met televisie. In één van de shows 'The Running Man' worden deelnemers opgejaagd door professionele moordenaars. Hoe langer je meedoet, hoe meer geld je verdient. Als je heel de show overleeft wordt je miljonair. Ene Ben besluit deel te nemen om medicijnen te kunnen kopen voor zijn zieke dochtertje, maar hij merkt al snel dat de regels van het spel niet zo eerlijk zijn als men wil aangeven. Daarom besluit hij het spel volgens zijn eigen regels te spelen. Een erg spannende science fiction thriller die werd verfilmd met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol.

10

Infectie

Infected
Auteur: Scott Sigler
2008
Beste scifi boeken: Infectie

Infectie (in het Engels oorspronkelijk Infected) is het behoorlijk up tempo eerste sciencefiction en horror boek van de Amerikaanse auteur Scott Sigler uit de gelijknamige Infectie trilogie. De andere twee delen zijn Besmetting en Pandemic. De laatste bij mijn weten niet vertaald maar dan ook een pak minder goed dan de eerste twee delen. Een thriller, sf en horror boek op steroïden, net zoals het hoofdpersonage Perry Dawsey die op zijn eigen manier de strijd aanbindt met het buitenaardse organisme dat zich meester probeert te maken van zijn lichaam en psyche. Een organisme dat aan een invasie van de aarde bezig is.

Een indringende leeservaring die weinig andere boeken weten te bieden en alleen al daarom meer dan de moeite waard om eens te lezen. Sigler weet als geen ander de paniek en angst te vatten van iemand die ten prooi valt aan fysieke veranderingen en hallucinaties maar die uiteindelijk besluit terug te vechten.

Kopen bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog